Mož, ki je postavil Slovenijo na zemljevid športnih plesov
15 Sep

Mož, ki je postavil Slovenijo na zemljevid športnih plesov

Franjo Kozar je starosta mariborskega in slovenskega športnega plesa. Je plesni učitelj, trener in mednarodni sodnik, s plesom pa se profesionalno ukvarja že skoraj 65 let.

Rodil se je leta 1928. Z rednimi treningi je začel leta 1946, leta 1953 pa je odšel na evropsko prvenstvo v Avstrijo, kjer si je moral nastop najprej prislužiti, v žepu pa ni imel nič denarja. Delal je 12 ur na dan z vsemi kategorijami, danes pa se na ta čas spominja, da se je se je največ naučil, pridobil največ izkušenj, sodeloval pa je z najboljšimi plesalci na svetu.

Z znanjem, ki si ga je ob tem pridobil, je v Mariboru pomagal ustanoviti prvi plesni klub, enako pa je storil tudi na Ptuju. S tem se je trajno zapisal v zgodovino športnega plesa v Sloveniji.

V svoji karieri je vzgojil več kot 250 vrhunskih plesnih parov, leta 1962 pa je začel tudi s sojenjem. Takrat je namreč sodil svoje prvo evropsko tekmovanje. To so bili še časi, ko so na tekmovanja prihajali samo povabljeni pari, zato je bil tudi nivo plesov neprimerljivo višji, kot danes. Pa tudi trendi so šli bolj v smeri preciznosti in natančnosti.

Kozar se spominja, da se je največja prelomnica v Sloveniji na področju plesa zgodila leta 2000. Do takrat so namreč prevladovali tako imenovani angleški plesi, temu pa je sledil vpliv Italijanov, ki so vnesli v ples več živahnosti, hitrosti, moči, življenja, obdržali pa so natančnost in eleganco, ki je značilna za angleški slog.

In, kot je na koncu dejal v enem od premnogih intervjujev, katera je njegova največja želja? Da bi bil 30 let mlajši, pravi Kozar. Zakaj? Da bi lahko treniral ples.

Plesa se torej ni preobjedel, zanj pa to ni samo šport in kanal za umetniško izražanje, pač pa pomaga graditi karakter, bonton, vljudnost in, predvsem, vztrajnost.

Comments are closed.