Valeta z vami že 35 let
05 Sep

Valeta z vami že 35 let

Valeta je tradicionalni slovenski ples, ki ga pogosto povezujemo s slovenskimi maturantskimi plesi. Ples običajno poteka med zimskim in pomladanskim obdobjem, ko se dijaki in dijakinje poslavljajo od šole in se pripravljajo na nadaljnje šolanje ali druge življenjske izzive. Valeta je družabni dogodek, kjer mladi običajno oblečejo svečane obleke ter se udeležijo plesa s svojimi sošolci in sošolkami.

Na valetnem plesu se tradicionalno plešejo valčki in polke, ki so spremljani s plesno glasbo v živo ali posneto glasbo. Glasba na valetnem plesu običajno zajema različne stile, od klasične glasbe do sodobnih skladb, ki omogočajo raznolikost plesnih korakov.

Zgodovina

Valeta ima bogato zgodovino in izvira iz Avstrije. Ples je dobil ime po latinski besedi “valeo”, kar pomeni “biti zdrav” ali “biti močan”. Prvotno ni bil mišljen kot ples, temveč tudi kot družabni dogodek, na katerem so se mladi srečevali in si izmenjevali dobre želje.

Najstarejše omembe valetnega plesa segajo v 18. stoletje, ko je bil dogodek znan kot “junggesellenball” (ples mladeničev). Ta ples je bil namenjen mladim moškim, ki so dopolnili 18 let, in mladim damam, ki so dopolnile 15 let- Označeval je njihov prehod v odraslost. Plesalci so nosili svečane obleke, pogosto v črno-beli kombinaciji.

Koncept valetnega plesa se je s časom razširil po vsej Evropi in pridobil različne regionalne in nacionalne značilnosti. Danes je valeta pomemben družabni dogodek, ki ga mladi nestrpno pričakujejo in se nanj pripravljajo s številnimi prireditvami, vključno z izbiro maturantskega kralja in kraljice ter plesnimi vajami. Valeta je priložnost za slovesno praznovanje in druženje z vrstniki pred nadaljevanjem svoje poti v odraslost.

Razlika med maturantskim in valetnim plesom

Maturantski ples in valeta sta dva različna družabna dogodka, ki sta v Sloveniji organizirana po koncu srednje in po koncu osnovne šole, čeprav sta bila sprva mišljena, kot dva plesna večera namenjena zabavi in sicer pred in po maturi (to je bilo še v času, ko uspešno opravljena matura še ni bila tako samoumevna, kot danes).

Maturantski ples je tako plesni dogodek, ki se običajno organizira na koncu šolskega leta ali v času maturitetnih izpitov. Namen maturantskega plesa je praznovanje uspešnega zaključka srednje šole, podelitev maturitetnih spričeval ter druženje in zabava dijakov in dijakinj.

Valeta je tradicionalni ples, ki se običajno organizira v zimskem ali spomladanskem času in predstavlja prehod v dobo odraslosti. Namen valetnega plesa je praznovanje konca šolskega obdobja, povezovanje z vrstniki in ustvarjanje lepih spominov.

Valete že 35 let

Pri plesni šoli Rolly gojimo prav poseben odnos do valet, ki jih organiziramo že 35 let. Da prav ste prebrali: z nami so plesali že vaši starši, morda celo babice in dedki. Tradicija izkušenj z valetami kaže tudi na trajnost plesne šole in je prava spodbuda za mlade, ko vstopajo v svet odraslosti. To kaže tudi na vztrajnost, osredotočenost na poti do cilja in nepopustljivost.

Valeta z Rolly kaže na lastnosti, ki jih bodo mladi najbolj potrebovali v življenju.

Comments are closed.