Kdo je Matevž Česen?
26 Okt

Kdo je Matevž Česen?

Matevž Česen je profesionalni plesalec, koreograf, plesni trener, plesni sodnik in ustanovitelj MTP gibanja. Je profesor na Slovenski plesni akademiji, piše pa tudi kot novinar za Slovenski plesni portal.

Matevž Česen se je rodil 26. decembra 1987 v Ljubljani. S plesom je začel že šri osmih letih, močno pa ga je zaznamovala Umetniška gimnazija smer sodobni ples. Študij je nadaljeval v tujini, diplomiral pa je na London Studio Center na London Academy of Music – Department of Jazz Dance Company na London University of Arts. Je 10-krat državni prvak, 4-krat evropski in 4-krat svetovni prvak. Prejel je nagrado za najboljši ples na severnoameriškem plesnem prvenstvu v New Yorku v ZDA. Prejel je tudi nagrado za najboljšega plesalca posameznika v Sloveniji 2014.

Kot koreograf in trener je dosegel številne naslove svetovnega, evropskega in državnega prvaka. Je tudi zmagovalec IDO GALA WORLD EVENT – best of the best 2019 in 2020, prejel pa je tudi posebno nagrado Plesne organizacije Slovenije za najboljšega koreografa v letih 2016 in 2019 ter posebno nagrado za velik prispevek k prepoznavnosti Slovenije na svetovnem plesnem zemljevidu v letu 2019.

Matevž Česen je prejel tudi nagrado Olimpijskega komiteja in priznanje župana glavnega mesta Ljubljana.

Leta 2020 je prejel najvišje državno priznanje Bloudkova plaketa za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa. Česen je tudi dobitnik nagrade največje mednarodne plesne organizacije IDO kot izjemen koreograf in trener, od leta 2020 pa je tudi del plesne HALL OF FAME.

Pleše in koreografira za številne televizijske in komercialne oddaje, gledališke predstave in muzikale, videospote, koncerte z najbolj priljubljenimi pevci, modne revije, križarjenja, otroške televizijske serije ter druge nacionalne in gala predstave. Matevž je dobil vloge v številnih sodobnih plesnih hišah, gledališčih in nacionalni operni hiši. Sodeloval je z Nicol Scherzinger, Pussycat Dolls, Duffy, Andrea Bucelli, še posebej ponosen pa je na nastope za kraljevo družino v Veliki Britaniji in predstave WEST END …

Matevž Česen je eden izmed najbolj uspešnih in priznanih slovenskih plesalcev in koreografov. Njegovo delo je prepoznano tako doma kot v tujini.

Comments are closed.