Ali lahko s plesom hujšam?
07 Sep

Ali lahko s plesom hujšam?

Seveda lahko!

Ples je lahko zelo intenzivna vadba, ki pomaga izgubljati težo in izboljšati vašo telesno pripravljenost. Poleg tega je zabaven način za izgorevanje kalorij in krepitev mišic. Nekateri plesi, kot so hiphop, ples ob drogu, salsa, jazz in aerobika, so zelo intenzivni in zahtevajo veliko energije, kar pripomore k večji porabi kalorij.

Ključnega pomena je, da ostanete aktivni in vztrajate pri plesu- Z eno uro vadbe na teden ne boste veliko dosegli. Vsekakor pa si zapomnite, če imate 70 kilogramov, boste med zmerno intenzivnim plesom (družabni plesi, počasen valček) izgubili 200 do 300 kalorij (800 do 1200 joulov) na uro. Med srednje intenzivnimi plesi (hiphop, salsa, jazz) boste izgubili 300 do 500 kalorij (1200 do 2000 joulov), pri visoko intenzivnih (ples ob drogu, plesna aerobika, hiter ples) pa lahko tudi krepko več kot 500 kalorij (več kot 2000 joulov). Posebej zanimiv je ples na trampolinu, kjer izgubjate od 600 do 800 kalorij (2500 do 3300 joulov) na uro, vendar tak ples zahteva dobršnjo mero kondicije.

Pomembno je dodati še, da se za vsak kilogram viška, količina porabljenih kalorij poveča za 2 %, tako pri teži 80 kilogramov izgubljate že skoraj 300 kalorij (1200 joulov) pri običajnih družabnih plesih, valčku ali foxtrotu.

Pomembno je, da ples vidite kot zabavno vadbo in ne samo kot sredstvo za izgubo kalorij. Redna vadba, ki vam prinaša užitek, je bolj verjetno, da jo boste vzdrževali dolgoročno.

P.S.
kalkulacija v članku je sicer napisana v kalorijah, ker se te številke še vedno pogosteje uporabljajo v pogovornem jeziku. Po slovenski zakonodaji bi sicer morali uporabljati joule (številke v oklepaju) in šele potem kalorije. Pri preračunu je bilo uporabljeno razmerje 1 kalorija je 4,184 joule.

Comments are closed.