Umrl je Toto Cutugno
23 Avg

Umrl je Toto Cutugno

Toto Cutugno je v starosti 80 let umrl v bolnišnici v Milanu v Italiji. Bil je eden najbolj priljubljenih italijanskih glasbenikov, svetovno slavo si je pripel s skladbo L’Italiano (Italijan), ki jo je izdal leta 1983, leta 1990 pa je v Zagrebu zmagal na pesmi Eurovizije s skladbo Insieme: 1992 (Skupaj: 1992), ko mu je na odru delala družbo spremljevalna skupina Pepel in kri.

Cutugno se je rodil 7. julija 1943 v Tendoli v Toskani. Oče je bil siciljanski pomorski maršal, mati pa gospodinja. Svojo glasbeno kariero je začel pri 19. letih kot bobnar in perspektiven pisec skladb za različne izvajalce (tudi tuje).

Leta 1976 je z disko skupino Albatros prvič nastopil na slovitem glasbenem festivalu Sanremo in pristali na tretjem mestu. Temu je sledila vrsta uspešnic, med katerimi je bila tudi pesem L’Italiano (italijan), ki je leta 1983 na Sanremu zasedla komaj 5. mesto, a je takoj postala velik hit predvsem med italijanskimi izseljenci. Danes je to Cutugnova največja mednarodna uspešnica.

Cutugno je nastopil na Sanremu 15-krat, od tega je zmegal samo enkrat (1980 s skladbo Solo Noi), 6-krat je bil drugi in enkrat tretji. Velika prelomnica zanj pa se mu je zgodila leta 1990, ki je takratni zmagovalec Sanrema zavrnil nastop za Italijo na Pesmi Evrovizije v Zagrebu, pa je priložnost izkoristil Totu Cutugno in tisto leto tudi zmagal. Zmagovalna pesem Insieme: 1992 je že takrat veljala za hvalnico evropskim integracijam in ustanovitvi EU. Tistega leta je bil Cutugno tudi najstarejši evrovizijski zmagovalec do tedaj. Imel je 46 let in 302 dneva (njegov rekord sta leta 2000 porušila danska brata Olsen).

Leta 2007 so mu zdravniki odkrili raka na prostati z metastazami, ki so že dosegle ledvice. Raka so mu sicer pravočasno odkril, a je 22. avgusta 2023 po dolgotrajni borbi z boleznijo v bolnišnici San Raffaele v Milanu umrla v starosti 80 let.

Toto Cutugno bo za vedno ostal sinonim za italijansko popularno glasbo.

 

Comments are closed.