Jerusalema, afriška makarena
11 Avg

Jerusalema, afriška makarena

Jerusalema je globalni hit, le redki pa vedo, da je pesem prvi izdal DJ Master KG in to 29.novembra 2019. Prvotno je šlo za house pesem z elementi gospela, videospot pa je bil posnet šele mesec dni kasneje. Očitno je viralnost pesmi presenetila tudi ustvarjalce, saj je zasedla prva mesta v Belgiji, na Nizozemskem, v Romuniji, Švici…

Danes ima Jerusalema že več kot pol milijarde ogledov na YouTubu. Pesem je najprej postala viralna v Afriških državah, leto dni po prvem predvajanju pa je tudi v Evropi dobesedno eksplodiralo. Razlog je bil remix nigerijskega pevca Burna Boya, ki je pesmi dodal nekaj verzov v zulujščini in jorubščini. Pesem ravno zaradi tega danes velja za primer enotnosti afriških umetnikov.

Ne smemo pa pozabiti, da se je vmes zgodil Covid-19, kar je ustavilo vpliv južnoafriških glasbenikov. Master KG je leta 2019 s potovanjem na Portugalsko naredil odločilno potezo, saj je pesmi dodal še plesne gibe. Ples, ki spremlja glasbo in ga je ustvarila skupina angolskih prijateljev, mnogi primerjajo z Macareno. Čeprav je besedilo versko obarvano, je kljub vsemu optimistično in veselo.

Po svetu je sama pesem navdušila veliko različnih institucij, ki so ob poslušanju pesmi dobili veliko izvirnih idej.

  • Ena izmed švedskih osnovnih šol, je v svoj učni program vključila tudi #Jerusalemachallenge.
  • Švicarski zvezni policijski urad je irsko nacionalno policijsko službo pod imenom »Garda Siochana« izzval na plesni dvoboj.
  • Veliko različic plesa so zaplesali tudi v Sloveniji.

Svetovna produkcijska in distribucijska hiša za film in televizijo, Warner Brothers je začela zahtevati odškodnino za avtorske pravice za uporabo pesmi, a kljub temu viralnega vpliva niso mogli ustaviti.

Če bi se radi pridružili milijonom pa svetu, vas vabimo, da se pridružite skupini Line dance (to ni klasični country) in v živo spoznate osnove plesa, ki so sestavni del tako Jerusaleme, kot tudi sirtakija in mnogih drugih plesov.
Združeni in enotni je namreč glavno vodilo pesmi.

Pridružite se TUKAJ!

Comments are closed.